کارآفرینی اجتماعی
کارآفرینی اجتماعی اصول و راهنماییهایی را که توسط بنیانگذاران و کارآفرینان استارتآپ استفاده میشود، برای کسب و کاری به کار میگیرد که مستقیماً تغییرات اجتماعی ایجاد میکند یا بر یک علت اجتماعی تأثیر میگذارد. انگیزه یک کارآفرین اجتماعی در درجه اول تمایل به کاهش نوعی مشکل سیستماتیک اجتماعی یا فرهنگی است.
در این مقاله، عمیقتر به این خواهیم پرداخت که کارآفرینی اجتماعی چیست، چگونه با کارآفرینی معمولی مقایسه میشود و چرا اهمیت دارد. ما همچنین برخی از مطالعات موردی را برای بررسی نمونه های موفق کارآفرینی اجتماعی ارائه خواهیم داد.
کارآفرینی اجتماعی چیست؟
به طور کلی، کارآفرینی اجتماعی یک سرمایهگذاری تجاری جدید و نوآورانه است که بر تغییر تأثیر میگذارد. یک کارآفرین اجتماعی دلیل خاصی دارد که به آن اهمیت میدهد و یک مدل کسبوکار حول تأثیر مثبت ایجاد میکند. هدف اصلی ایجاد تغییرات اجتماعی پایدار از طریق تجارت است.
برخی از زمینه های کلیدی مورد علاقه برای کارآفرینان اجتماعی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
. توسعه اقتصادی
. تحصیلات
. برابری جنسیتی
. مراقبت های بهداشتی
. کشاورزی
. پایداری زیست محیطی
. انرژی تجدید پذیر
. توسعه جامعه
کارآفرینی اجتماعی می تواند به عنوان یک کسب و کار غیرانتفاعی، انتفاعی یا ترکیبی (همچنین به عنوان یک شرکت اجتماعی شناخته می شود)، بسته به مدل کسب و کار مورد نظر شما و در دسترس بودن بودجه، فعالیت کند.
انواع کارآفرینی اجتماعی
کارآفرین اجتماعی جامعه
یک کارآفرین اجتماعی جامعه نیازهای یک منطقه جغرافیایی کوچک را اولویت بندی می کند، معمولاً جامعه ای که در آن زندگی می کند. هدف اولیه از کارآفرینی آنها سود بردن به منطقه محلی است.
این نوع از کارآفرینان اجتماعی اغلب روابط قوی در جامعه خود ایجاد می کنند و از روابط استفاده می کنند تا از چگونگی جریان منابع در شهر خود استفاده کنند. اعضای جامعه، سازمانهای محلی و کارآفرین اجتماعی جامعه با هم کار میکنند تا اطمینان حاصل کنند که نیازهای جامعه برآورده میشوند و مشارکتهای منطقی ایجاد میشوند.
کارآفرین اجتماعی غیرانتفاعی
کارآفرینان اجتماعی غیر انتفاعی نوع رایجتری از کارآفرینان اجتماعی هستند که در آن واحد هدف کلی اعلام شده دارد که به نفع کسی است، اما نه لزوماً به جامعه مستقیم آنها. با معرفی کارآفرینی اجتماعی از راه دور یا آنلاین، اکنون ایجاد نهادهایی با اهداف ماموریت محور گسترده تر آسان تر شده است.
شرکتهای اجتماعی غیرانتفاعی معمولاً مشابه یک کسب و کار عمل میکنند. تفاوت اصلی این است که سود خالص شرکت غیرانتفاعی اغلب برای توسعه بیشتر برنامه به واحد تجاری بازگردانده می شود. یک کارآفرین اجتماعی غیرانتفاعی به جای اینکه سرمایهگذارانی برای کسب درآمد وجود داشته باشد، تلاش میکند تا آنجایی که میتواند برای مأموریت خود پول خرج کند.
کارآفرین اجتماعی تحول آفرین
با رشد یک شرکت اجتماعی غیرانتفاعی نوپا، اغلب به یک کارآفرین اجتماعی تحول آفرین تبدیل می شود. همانطور که سازمان های غیرانتفاعی محلی رشد می کنند، ماموریت آنها نیز افزایش می یابد. یک کارآفرین اجتماعی تحول آفرین به دنبال این است که یک عملیات را از یک برنامه واحد برای بهره بردن از مناطق مختلف مقیاس کند. برای مثال، گستره وسیعی از Goodwill را در نظر بگیرید. آنچه که به عنوان یک شرکت اجتماعی غیرانتفاعی کوچک آغاز شد، به یک نهاد بسیار غنی تر و گسترده تر با قوانین و مقررات بسیار بیشتر تبدیل شد.
کارآفرین اجتماعی جهانی
گاهی اوقات، تلاش های کارآفرین اجتماعی با مرزها یا جغرافیا محدود نمی شود. گاهی اوقات، افراد ممکن است سعی کنند مفاهیم اجتماعی فراگیر مانند فقر، افسردگی یا کمبود شرایط زندگی را حل کنند.
معمولاً کارآفرین اجتماعی ممکن است سعی کند یک موضوع را در یک منطقه خاص حل کند. با این حال، این مسائل ریشهدار اغلب مختص یک منطقه نیست. بسیاری از راه حل های کشف شده در یک منطقه ممکن است به دیگری نسبت داده شود.
این نوع سازمان ها به راحتی بیشترین دسترسی را دارند. به عنوان مثال، وسعت بنیاد بیل و ملیندا گیتس را در نظر بگیرید. تلاش آنها برای یافتن واکسیناسیون برای بیماری های مختلف که بر افراد در سراسر جهان تأثیر می گذارد، نمونه بارز شرکت های اجتماعی جهانی است.
چگونه کارآفرینی اجتماعی را شروع کنیم؟
برای کارآفرینانی که به دنبال آزمایش علاقه خود به استفاده از مدل کارآفرینی اجتماعی یا حرکت به آن هستند، رید تکمیل ارزیابی تاثیر B Corp را پیشنهاد میکند. تکمیل ارزیابی به شما یک خط پایه ارائه می دهد که می تواند به شما کمک کند تأثیر خود را در رابطه با اهداف خود کمی کنید.
«این به حوزههای مختلفی مانند حاکمیت، کارگران، جامعه، مشتریان و محیطزیست نگاه میکند، و در آن مدلهای کسبوکار تأثیرگذار وجود دارد، بنابراین اگر سازمانی کنجکاو است که چگونه این کار را آغاز کند، قطعاً جایی برای شروع است. “
کارآفرینی اجتماعی علاوه بر همسویی کاری که در کسب و کارتان انجام می دهید با ارزش هایتان، می تواند یک مزیت رقابتی نیز باشد. این نوع مدل کسب و کار اغلب می تواند به شما کمک کند از نظر مقررات دولتی و جذب و حفظ کارمندان و مشتریان از منحنی جلوتر بمانید.
رید می گوید: «یکی از بزرگترین مزایایی که می بینیم این است که کارمندان می خواهند برای سازمانی کار کنند که هدفی پشت آن است.
«مردم واقعاً به آن شرکتها هجوم میآورند و واقعاً میخواهند برای این شرکتها کار کنند، حمایت کنند و با آنها بمانند. این چیزی است که یک مزیت بزرگ و یک مزیت رقابتی است.»
نقش کارآفرینی اجتماعی در توسعه پایدار
هدف کلی کارآفرینی اجتماعی تسهیل توسعه پایدار است. خواه تمرکز شرکت بر بهبود دسترسی به اشتغال افراد محروم یا کاهش ردپای کربن آنها باشد، تمرکز بر نتایج اجتماعی بهبود یافته توسعه پایدار برای جوامع را هدف قرار می دهد.
رید میگوید: «بسیاری از شرکتها در حال حاضر این کار را انجام میدهند و در واقع به سمت اهداف توسعه پایدار خاصی کار میکنند، بدون اینکه حتی متوجه آن باشند.
شرکتهایی هستند که برای کاهش اثرات زیستمحیطی خود تصمیم میگیرند و سایرین در راستای کاهش فقر کار میکنند، زیرا احساس میکنند این کار درستی است.»
تفاوت بین کارآفرینان اجتماعی و سایر کارآفرینان چیست؟
کارآفرینان اجتماعی از نظر اهدافی که امیدوارند به آن دست یابند با کارآفرینان معمولی تفاوت دارند. در حالی که کارآفرینان سنتی معمولاً بر ایجاد ارزش تجاری یا سود تمرکز می کنند، کارآفرینان اجتماعی برای ایجاد ارزش اجتماعی کار می کنند – جایی که جامعه یا جامعه منتفع می شوند.
با این حال، با افزایش معیارهای زیستمحیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) در امور مالی و مدیریتی، از هر نوع کسب و کار به طور فزایندهای خواسته میشود که تأثیر آنها را بر جامعه و محیط زیست در نظر بگیرند. به این ترتیب، تفاوت بین کارآفرینان اجتماعی و سایر کارآفرینان در حال کاهش است.
7 کسب و کار که کارآفرینی اجتماعی را تمرین می کنند
تعدادی از شرکت ها – بزرگ و کوچک – وجود دارند که به طور گسترده شناخته شده، تا حد زیادی موفق هستند، و کارآفرینی اجتماعی را انجام می دهند. در اینجا چندین مارک وجود دارد که ممکن است بشناسید:
1. Warby Parker: سازنده عینک Warby Parker به دلیل فروشگاه آنلاین عینک خود شناخته شده است، اما آنها به همان اندازه برای خرید یک جفت، برنامه جفتی قابل توجه هستند. طبق وب سایت آنها، به ازای خرید هر عینک واربی پارکر، یک جفت عینک بین افراد نیازمند توزیع می شود. آنها از دو مدل استفاده می کنند:
. توانمندسازی مردم برای انجام معاینات اولیه چشم و فروش عینک با قیمت های بسیار مقرون به صرفه.
. ارائه مستقیم مراقبت از بینایی و عینک به افراد نیازمند، از طریق مشارکت های بین بخشی.
2. Ben & Jerry’s: مسلماً محبوب ترین شرکت بستنی، Ben & Jerry’s با مسئولیت اجتماعی به عنوان تمرکز اصلی تأسیس شد. «ما در هر کاری که انجام میدهیم، در هر سطحی از کسبوکارمان، به دنبال پیشرفت حقوق بشر و کرامت، حمایت از عدالت اجتماعی و اقتصادی برای جوامع به حاشیه رانده شده تاریخی، و حفاظت و احیای سیستمهای طبیعی زمین هستیم. به عبارت دیگر: ما از بستنی برای تغییر جهان استفاده می کنیم. با هدایت این ماموریت، بن و جری از سود و بدنامی خود برای حمایت از دلایلی استفاده میکند که به ارزشهای اصلی خود معتقدند.
3. انجیر: تولید کننده پوشاک بهداشتی FIGS با تمرکز بر ساخت اسکراب های راحت تر و عملکرد بهتر برای ارائه دهندگان سلامت ایجاد شد. از زمان تأسیس، FIGS برنامه Threads for Threads خود را اجرا کرده است، که اسکرابهایی را به متخصصان مراقبتهای بهداشتی که در کشورهای فقیر از منابع کار میکنند و فاقد یونیفرم مناسب برای انجام ایمن کار خود برای هر جفت انجیر خریداریشده هستند، اهدا میکند.
4. خربزه خود را دوست داشته باشید: احتمالاً خربزه های آنها را دیده اید، اما Love Your Melon با یک مأموریت منحصر به فرد تأسیس شد: “در یک کلاس کارآفرینی در دانشگاه سنت توماس در سنت پل، مینه سوتا توسط دو دوست به نام های زاخاری و مینه سوتا تاسیس شد. برایان، که می خواست کسب و کاری با تاثیر اجتماعی معنادار و مثبت راه اندازی کند. در ماموریتی برای بهبود زندگی کودکانی که با سرطان مبارزه میکنند از 22 اکتبر 2012، Love Your Melon با ایده ساده گذاشتن کلاه روی هر کودکی که در آمریکا با سرطان مبارزه میکند، آغاز شد. امروزه، Love Your Melon 50 درصد از سود خالص فروش خود را به سازمانهای غیرانتفاعی اهدا میکند که به مبارزه با سرطان کودکان کمک میکنند.
5. Lush :Lush یک شرکت لوازم آرایشی پیشرفته است که محصولات دست ساز، گیاهی و بدون ظلم می فروشد. آنها همچنین فقط با تامین کنندگان تجارت منصفانه برای همه چیز از مواد تشکیل دهنده تا بسته بندی آنها کار می کنند. در حالی که این تلاشها به بهبود ردپای کربن و ترویج مواد پاک کمک میکند، Lush نیز فعالانه از طریق برنامه کمک هزینه Charity Pot، که از طرحهای جهانی که با مأموریت آنها همسو هستند، حمایت میکند.
6. کالاهای غیرمعمول: خرده فروش آنلاین Uncommon Goods برنامه Better to Give خود را در سال 2001 آغاز کرد. مأموریت آنها بیان می کند: “به عنوان یک تجارت مستقل، ما این آزادی را داریم که از دلایلی که به آنها اعتقاد داریم حمایت کنیم و بر جهان تأثیر مثبت بگذاریم. پس دادن برای ما مهم است و ما می خواهیم این اشتیاق را با شما به اشتراک بگذاریم. از طریق برنامه Better to Give خود، توانستهایم کسبوکار بهتری را با ارتباط مشتریان با سازمانهای غیرانتفاعی در سراسر جهان ایجاد کنیم. با هر خریدی که انجام میدهید، ما مفتخریم که 1 دلار را به شریک Better to Give به انتخاب شما اهدا میکنیم.”
7. TOMS: شرکت کفش TOMS از زمان تأسیس خود، مأموریت خود را برای تأثیرگذاری بر مردم و کره زمین انجام داده است. TOMS ⅓ از سود خود را برای کالاهای مردمی سرمایه گذاری می کند، از جمله کمک های مالی نقدی و مشارکت با سازمان های اجتماعی، برای ایجاد تغییرات پایدار. آنها همچنین دارای گواهی B Corporation™ هستند، به این معنی که بالاترین استانداردهای عملکرد اجتماعی و زیست محیطی، شفافیت و پاسخگویی را دارند.
کارآفرینی اجتماعی در جامعه
کارآفرینی اجتماعی در ساختارهای دنیای تجارت برای تأثیرگذاری بر تغییرات اجتماعی کار می کند. تا حد زیادی با پیشرفت، توسعه و نوآوری مرتبط است. درست مانند کارآفرینان تازه کار، اخلالگر هستند، کارآفرینان اجتماعی نیز وضعیت موجود نابرابری سیستمی را مختل می کنند.
به عنوان یک مفهوم، کارآفرینی اجتماعی جدید نیست. به عنوان مثال، برخی از کارشناسان ممکن است فلورانس نایتینگل را که اولین مدرسه پرستاری را در سال 1860 ایجاد کرد و در نتیجه صنعت مراقبت های بهداشتی را اصلاح کرد، یک کارآفرین اجتماعی بدانند.
با این حال، اصطلاح «کارآفرینی اجتماعی» تنها در زمانهای اخیر محبوبیت پیدا کرده است. همانطور که مردم و محققان به بررسی کارآفرینی اجتماعی ادامه میدهند، در مورد اینکه چگونه رویکردهای مختلف بر جامعه تأثیر میگذارند و به توسعه بهترین شیوهها ادامه میدهند، بیشتر خواهیم آموخت. در این بین، کارآفرینان اجتماعی دائماً در حال تغییر مدل های کسب و کار خود هستند تا بتوانند به هدف اصلی خود یعنی تأثیرگذاری بر تغییرات اجتماعی برسند.
کارآفرینی اجتماعی در مقابل سایر مفاهیم اجتماعی
کارآفرینی اجتماعی با سرمایه گذاری مسئولیت اجتماعی (SRI) و سرمایه گذاری محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) مرتبط است. SRI عمل سرمایه گذاری پول در شرکت ها و صندوق هایی است که اثرات اجتماعی مثبتی دارند. SRI نیز در سال های اخیر محبوبیت خود را افزایش داده است.
سرمایه گذاران مسئولیت اجتماعی اغلب از سرمایه گذاری در شرکت هایی که مواد اعتیاد آور تولید یا می فروشند (مانند الکل، قمار و تنباکو) اجتناب می کنند. آنها همچنین ممکن است به دنبال شرکت هایی بگردند که در عدالت اجتماعی، پایداری زیست محیطی و انرژی های جایگزین یا تلاش های فناوری پاک فعالیت می کنند.
سرمایه گذاران آگاه اجتماعی، سرمایه گذاری های جدید بالقوه را برای معیارهای زیست محیطی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) بررسی می کنند. این مجموعه استانداردها نحوه عملکرد یک شرکت به عنوان مباشر طبیعت، نحوه مدیریت روابط با کارکنان، تامین کنندگان، مشتریان و جوامعی را که در آن فعالیت می کند، و نحوه برخورد با رهبری شرکت، جبران خسارات به مدیران و رویکردهای حسابرسی داخلی را در نظر می گیرد. کنترل ها و حقوق سهامداران
نمونه هایی از کارآفرینی اجتماعی
ارائه خدمات آب شیرین از طریق احداث چاه های جدید نمونه دیگری از کارآفرینی اجتماعی است. یک کارآفرین اجتماعی ممکن است هدفش فراهم کردن دسترسی به جوامعی باشد که فاقد ابزارهای پایدار برای خودشان هستند.
در عصر مدرن، کارآفرینی اجتماعی اغلب با داراییهای فناوری ترکیب میشود: به عنوان مثال، اتصال اینترنت پرسرعت به جوامع دور افتاده به طوری که کودکان در سن مدرسه دسترسی بیشتری به اطلاعات و منابع دانش داشته باشند. مثال دیگر موسسات مالی خرد است که خدمات بانکی را به افراد یا گروه های بیکار یا کم درآمد ارائه می دهند که در غیر این صورت هیچ دسترسی دیگری به خدمات مالی نداشتند.
توسعه اپلیکیشن های موبایلی که نیازهای یک جامعه خاص را بیان می کنند، راه دیگری برای بیان کارآفرینی اجتماعی است. این می تواند شامل ارائه راه هایی به افراد برای هشدار به مدیریت شهری خود در مورد مشکلاتی مانند ترکیدگی خطوط اصلی آب، قطع شدن خطوط برق، یا الگوهای تصادفات رانندگی مکرر باشد. همچنین اپلیکیشنهایی برای گزارش تخلفات مرتکب شده توسط مقامات شهری یا حتی مجریان قانون ایجاد شدهاند که میتوانند از طریق فناوری به جامعه کمک کنند.
از دیگر نمونه های کارآفرینی اجتماعی می توان به برنامه های آموزشی و کمک به کودکان بی سرپرست در اثر بیماری همه گیر اشاره کرد. تمام این تلاشها برای رسیدگی به نیازهای برآورده نشده در جوامعی است که نادیده گرفته شدهاند یا به خدمات، محصولات یا ملزومات اساسی موجود در جوامع توسعهیافتهتر دسترسی ندارند.
چگونه می توان یک کارآفرین اجتماعی شد؟
با در نظر گرفتن اینکه به چه کسی می خواهید کمک کنید و چه مشکلی را می خواهید حل کنید، می توانید یک کارآفرین اجتماعی شوید. هنگامی که یک ایده هدفمند دارید، اغلب بهتر است منابع را جمع آوری کنید، محدودیت های خود را درک کنید و تصمیم بگیرید که چه طرف های خارجی می خواهید به ایجاد شرکت کمک کنند.
کارآفرینان اجتماعی چگونه کسب درآمد می کنند؟
کارآفرینان اجتماعی از طریق برقراری ارتباط با سایر اعضای جامعه، سرمایه شرکت های خود را افزایش می دهند. «اجتماع» لزوماً به معنای مکان فیزیکی نیست، زیرا ممکن است برخی از شرکتها در سراسر جهان برای یک هدف اجتماعی مشترک با یکدیگر همکاری کنند. یک کارآفرین اجتماعی ممکن است کمکهای مالی جمعآوری کند، کمکهای اولیه را از کمککنندگان اصلی (در ازای شناسایی عمومی)، یا از سرمایه شخصی استفاده کند.
آیا کارآفرینان اجتماعی مالیات می پردازند؟
بستگی دارد. کارآفرینان اجتماعی معمولاً شخصاً از پرداخت مالیات معاف نیستند. این بدان معناست که تقریباً همه افراد از درآمدی که به دست می آورند مشمول مالیات می شوند، صرف نظر از اینکه شرکتی که در آن کار می کنند یک شرکت اجتماعی است یا خیر. از سوی دیگر، بیشتر کارآفرینان اجتماعی شرکت های خود را به عنوان نهادهای غیرانتفاعی ترکیب می کنند تا بنگاه های آنها بتوانند بدون مالیات فعالیت کنند.
خط پایین
برخی افراد برای به دست آوردن پول زیاد، کسب و کاری را ایجاد می کنند. در مواقع دیگر، مردم یک شرکت را برای خیر اجتماعی راه اندازی می کنند. نوع دوم افراد، کارآفرین اجتماعی نامیده می شود و اغلب با شناسایی افراد و مشکلاتی که می خواهند به آنها کمک کنند، شروع می کنند. اگرچه شباهتهای زیادی بین یک سرمایهگذاری اجتماعی و یک شرکت کاملاً سودآور وجود دارد، تفاوت اصلی این است که یک کارآفرین اجتماعی، خیری را که برای جامعه یا پایگاه گیرنده خود ایجاد میکند، اولویت میدهد.