بازاریابی آنلاین
چه در زمینه بازاریابی یا یک نقش مرتبط باشید، احتمالاً نام بازاریابی آنلاین را شنیده اید. ممکن است تعجب کنید که آیا تفاوتی بین بازاریابی آنلاین، بازاریابی دیجیتال و بازاریابی اینترنتی وجود دارد و این دقیقاً چه چیزی را شامل می شود. یا ممکن است بخواهید بدانید که آیا این برای کسب و کار شما مناسب است و چگونه شروع کنید.
اگر کسب و کار شما همین الان به دنبال بازاریابی آنلاین است، شما در شرکت خوبی هستید – 60 درصد از رهبران بازاریابی می گویند که شرکت هایشان تازه شروع به تجسم و ایجاد یک سازمان بازاریابی دیجیتال کرده اند. این بازاریاب ها همگی به صورت آنلاین هدایت می شوند زیرا مصرف کنندگان در آنجا هستند – و فروش.
بزرگسالان ایالات متحده بیش از هشت ساعت در روز را صرف مصرف رسانه های دیجیتال می کنند و تقریباً 30 درصد از خرده فروشی های ایالات متحده به صورت آنلاین انجام می شود. این سهم بزرگی از بازار است که شما هر روز از دست میدهید و استراتژی بازاریابی اینترنتی ندارید.
بازاریابی آنلاین و تجارت الکترونیک این امکان را فراهم می کند که کل سفر مشتری به صورت دیجیتالی اتفاق بیفتد. مشتریان بالقوه می توانند یک برند را کشف کنند، با یک نام تجاری تعامل کنند، خرید کنند و در نهایت از آن برند حمایت کنند – همه به صورت آنلاین. به علاوه، تولید رسانههای دیجیتال میتواند هزینه کمتری نسبت به رسانههای چاپی یا دیگر داشته باشد و میتواند مخاطبان بسیار بیشتری را جذب کند.
در این مقاله، تعریفی از بازاریابی آنلاین، توضیحی در مورد مزایای آن، انواع مختلف و چند نکته برای شروع خواهید یافت.
بازاریابی آنلاین چیست؟
بازاریابی آنلاین که به عنوان بازاریابی دیجیتال یا بازاریابی اینترنتی نیز شناخته می شود، نوعی بازاریابی است که از اینترنت و فناوری برای ارتباط با مشتریان بالقوه استفاده می کند.
کانالهای بازاریابی سنتی شامل بیلبوردها، رادیو، چاپ و تلویزیون است، در حالی که بازاریابی آنلاین در رسانههای اجتماعی، وبسایتها، ایمیلها و اشکال دیگر نمایش داده میشود. روشها، استراتژیها و کانالهایی که زیر چتر بازاریابی آنلاین قرار میگیرند، متنوع هستند، اما همه آنها به دنبال استفاده از اینترنت برای اتصال به مخاطبان بیشتر و هدفمندتر هستند.
انواع بازاریابی آنلاین
انواع مختلفی از بازاریابی آنلاین وجود دارد، و همانطور که اینترنت همچنان در حال تغییر و تکامل است، روشی که کسب و کارها از آن برای بازاریابی محصولات و خدمات خود استفاده می کنند نیز همراه با آن تغییر خواهد کرد. شما نیازی به استفاده از هر نوع ندارید، اما بازاریابان موفق حداقل تعدادی را انتخاب می کنند که مکمل یکدیگر باشند و برای اهدافشان بهترین کار را داشته باشند.
انواع رایج بازاریابی آنلاین عبارتند از:
. بازاریابی محتوا
. بازاریابی رسانه های اجتماعی
. اینفلوئنسر مارکتینگ
. بازاریابی وابسته
. سئو (بهینه سازی موتور جستجو)
. طراحی وب
. بازاریابی ایمیلی
. تبلیغات پولی
. نمایش تبلیغات
. رویدادهای آنلاین و وبینارها
. بهینه سازی نرخ تبدیل
. اتوماسیون بازاریابی
. مدیریت ارتباط با مشتری
مزایای بازاریابی آنلاین
همانطور که اینترنت نحوه زندگی، تفکر و ارتباط ما را تغییر داده است، امکانات و مزایای جدیدی را برای بازاریابان باز کرده است. بازاریابی آنلاین علاوه بر ارائه دامنه وسیعتر، عبارت است از:
. مقرون به صرفه. ارسال پیام دیجیتال می تواند ارزان تر و کارآمدتر از چاپ باشد. میتواند سریعتر تکرار شود، و میتوان آن را به شدت هدفمند کرد تا فقط به مرتبطترین مخاطبان دسترسی پیدا کند، به این معنی که معمولاً ROI قوی ارائه میکند.
. سریع. مخاطبان شما می توانند فوراً بر اساس پیام شما عمل کنند و به شما یک چرخش سریع در سرمایه گذاری شما می دهند.
. قابل ردیابی. به راحتی می توان فهمید که آیا مخاطبان شما در حال کلیک کردن، باز کردن ایمیل ها، اشتراک گذاری یا خرید هستند. اگر می دانید چه چیزی کار نمی کند، نیازی به هدر دادن زمان و منابع روی آن ندارید. اگر می دانید چه چیزی کار می کند، می توانید به آن تکیه کنید.
. هدف قرار گرفته است. بازاریابی آنلاین به شرکت ها اجازه می دهد تا مخاطبان خاصی را هدف قرار داده و پیام های خود را سفارشی کنند.
. شخصی. روشهای دیجیتالی میتوانند خودکار و پاسخگو به رفتار مصرفکننده آنلاین باشند، به این معنی که تعداد نامحدودی از مشتریان فردی اطلاعات به موقع، مرتبط و شخصیشده را دریافت میکنند.
. چشمگیر. محتوایی که به صورت آنلاین به اشتراک می گذارید فرصتی برای نشان دادن تخصص و ایجاد شناخت برند است.
. جذاب. بسیاری از روشهای بازاریابی آنلاین درونگرا هستند، به این معنی که با ایجاد محتوای قابل دسترس و جذاب، میتوانید مشتریان مناسب را جذب کنید، نه اینکه به دنبال آن باشید.
معایب بازاریابی آنلاین
. زمان: مهمترین عیب و ایرادی که به این نوع از بازاریابی وارد است، زمانبر بودن این شیوه است. گاه مدتهای مدید میگذرد تا بتوانید یک طرح بازاریابی دقیق تدوین کنید.
. وابستگی به تکنولوژی: برخی از گروههای سنی مانند سالمندان با فناوریهای نوین بیگانه هستند. همچنین هنوز هم اینترنت در برخی نقاط دنیا ضعف جدی دارد و دسترسی به آن آسان نیست.
. گرههای فنی: بسیاری از صاحبان کسب و کارهای اینترنتی از دنیای پیچیدهی فناوری بیاطلاع هستند و بسیاری از مشکلات مرتبط با بازاریابی آنلاین را خودشان توان حل و فصل کردن ندارند. معمولا در دنیای این نوع بازاریابی به تیمهای فنی وابسته میمانید.
. تعدد رقبا: همانطور که گفته شد بستر اینترنت به بسیاری از کسب و کارهای کوچک هم فرصت عرض اندام داده است. در این نوع بازاریابی، تعدد رقبا میتواند یک کسب و کار را آزار دهد.
. افزایش هزینهها: همانطور که این نوع بازاریابی هزینهها را کاهش میدهد، میتواند عامل افزایش هزینهها هم باشد. به نیروهای متخصص، ابزارهای تخصصی و نهایتا سختافزارهایی محتاج خواهید بود که به سادگی به دست نمیآیند و مستلزم صرف هزینه هستند.
. فعالیتهای ضدبرند: در دنیای بازاریابی آنلاین، ایجاد موجهای ضد برند به سادگی رخ میدهد، با اندکی شایعه یا بروز خطای کوچکی از شما، مورد قضاوت و از دست دادن بازار خواهید بود.
. کپی: در دنیای بازاریابی به روش اینترنتی، به سادگی ممکن است استراتژیهای شما، کپی شوند، این امر به خصوص در استراتژیهای تبلیغاتی مرسوم است.
نمونه هایی از بازاریابی آنلاین
چند نمونه از کمپین های بازاریابی دیجیتال عبارتند از:
. Canon برای جستجوی کلمات کلیدی مرتبط با “عکاسی” در موتورهای جستجوی Google و Bing تبلیغ می کند تا دوربین های خود را برای مخاطبان مرتبط بازاریابی کند تا ترافیک را به یک صفحه وب خاص هدایت کند.
. Whole Foods آدرسهای ایمیل را در وبسایت خود جمعآوری میکند تا لیستهای ایمیلی ایجاد کند که میتواند برای تبلیغ محصولات، فروش و رویدادهای جدید در فروشگاههای خود استفاده شود.
. Dove تبلیغات ویدیویی ایجاد می کند و آنها را با مخاطبان خود در فیس بوک، توییتر و دیگر پلتفرم های رسانه های اجتماعی به اشتراک می گذارد تا گفتگوهای مطلوب در مورد برند و محصولات خود را ترویج دهد.
. Bite Beauty با اینفلوئنسرها شریک می شود تا رژ لب جدیدی را به مخاطبان هدف خود یعنی علاقه مندان به زیبایی با کیفیت بالا معرفی کند.
اگرچه بازاریابی دیجیتال فرصت های زیادی را برای کسب و کارهای آنلاین ایجاد می کند تا حضور خود را از طریق اینترنت افزایش دهند و مخاطبان خود را بسازند، اما چالش های ذاتی نیز در این روش های بازاریابی وجود دارد. اول، بازاریابی به دلیل ماهیت مجازی پیام و ارائه محتوا به مخاطب مورد نظر می تواند غیرشخصی شود. بازاریابان باید استراتژی بازاریابی دیجیتال خود را برای بازاریابی آنلاین با درک قوی از نیازها و ترجیحات مشتریان خود اطلاع دهند.
بازاریابی آنلاین نیز می تواند شلوغ و رقابتی باشد. اگرچه فرصت های ارائه کالاها و خدمات در هر دو بازار محلی و گسترده توانمند است، رقابت می تواند قابل توجه باشد. شرکتهایی که در بازاریابی دیجیتال سرمایهگذاری میکنند ممکن است توجه بازدیدکنندگان را به دلیل تعداد بازاریابی آنلاین محصولات و خدمات خود به سختی جلب کنند. بازاریابان باید تعادلی بین ایجاد یک پیشنهاد ارزش منحصر به فرد (UVP) و صدای برند ایجاد کنند، زیرا آنها کمپین های بازاریابی را در کانال های مختلف آزمایش و ایجاد می کنند. مهم است که اطلاعات مربوط به مخاطبان و کمپین های بازاریابی خود را به تیم مدیریت بازاریابی خود در تلاش برای ایجاد حمایت گسترده در میان تیم ها، منتقل کنید.
ابزارها و روشهای بازاریابی آنلاین
چنانکه گفتیم بستر اینترنت، دنیای بهینهسازی است. خود بازاریابی اینترنتی هم در طول زمان بهینه و بهینهتر شد، روشها و ابزارهایی هم برای آن شکل گرفت که مسیر یک کسب و کار را سادهتر میکند، مهمترین ابزارهای بازاریابی آنلاین از قرار است:
. سئو: گوگل همانطور که شما را به سمت پاسخ سوالتان هدایت میکند، میتواند سوال دیگران را به سمت پاسخ شما هدایت کند. سئو روش استاندارد گوگل برای بهتر دیدن شما است. سئو یا فرایند بهینهسازی موتور جستجو مفهوم ساده اما پیچیدهای است.
گوگل وظیفه دارد وقتی شما جستجو میکنید، بهترین پاسخ را بلافاصله پیش روی شما قرار دهد. این وظیفهی گوگل است و حیات آن به همین کارکرد بستگی دارد. وظیفه شما به عنوان یک کسب و کار هم این است که سوالات مورد نیاز مخاطب را جوری پاسخ دهید که گوگل شما را به عنوان بهترین پاسخ دهنده شناسایی کرده و در صفحات نخستین قرار دهد. این روش که یکی از مهمترین روشهای بازاریابی اینترنتی به شمار میرود.
. برای درک بهتر از سئو کافی است به این گزاره دقت کنید: بر اساس آخرین گزارشها، در یک روز، پنج میلیارد و ششصد میلیون جستجو در گوگل اتفاق میافتد.
. بازاریابی محتوایی: در کانتنت مارکتینگ میتوانید به کمک نوشتن متن، انتقال صوت و یا ارائه تصویر در دو شکل عکس و ویدیو بر بستر اینترنت، با مخاطبتان ارتباط مستقیم برقرار کرده و پیغامتان را به آنها منتقل کنید.
. بازاریابی ایمیلی: ایمیل صندوق پستی مشتریان شما است و ایمیلها، نامههای شما. میتوانید آنها را از وجودتان مطلع کنید، از مزایای محصولتان بگویید یا آنها را با یک هایپرلینک به صفحهای که میخواهید، بکشانید.
. شبکههای اجتماعی: جمعیتی بزرگ روزانه بر یک بستر در حال تماشا هستند، میخوانند، عکس و ویدیو میبینند، میخندند و به دنبال محصولات و نیازهایشان میگردند. طبیعی است کسب و کارها نیز در این دنیای پر ترافیک، مایل هستند دیده شوند، داشتههایشان را درمیان بگذارند و پیغامشان را به مشتریان بالقوه برسانند.
. بازاریابی نمایشی: در این روش شما از ناشران یا تولید کنندگان وبسایتها یا اپلیکیشنها میخواهید که ویدیو، بنر، صدا و یا متن شما را برای مخاطبانشان منتشر کنند. شما به ازای هربار نمایش تبلیغتان مبلغی را به ناشر یا تولید کننده پرداخت میکنید. در این روش میتوانید از یک ویدیو استفاده کنید یا به سراغ عکس بروید.
هر کدام از روشهای فوق، ابزارهای متنوعی دارند که در مقالهای دیگر به تفصیل به آنها نیز خواهیم پرداخت.
چگونه بازاریابی آنلاین را شروع کنیم؟
اولین قدم برای شروع بازاریابی آنلاین این است که اهداف کسب و کار خود را ارزیابی کنید و مطمئن شوید که آنها قابل اندازه گیری هستند. آیا امیدوارید 100 مشتری جدید ثبت نام کنید؟ 1000 سرنخ تولید کنید تا فرآیند فروش B2B خود را تقویت کنید؟ 10000 دنبال کننده در کانال های رسانه های اجتماعی به دست آورید؟ شما به راهی برای پیگیری نحوه پیشرفت خود به سمت اهداف تعیین شده نیاز دارید.
پس از آن، باید نحوه ایجاد یک حضور آنلاین را انتخاب کنید که به شما در دستیابی به آن هدف و ایجاد یک استراتژی بازاریابی دیجیتال مربوطه برای این کانال ها کمک می کند.
در اینجا چند نکته اساسی وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
1. یک سایت تجارت الکترونیک راه اندازی کنید تا شروع به فروش یا حتی لیست کردن محصولات خود به صورت آنلاین کنید
2. یک راه عالی برای افزایش آگاهی و مشترکین، راه اندازی یک وبلاگ یا پادکست و استراتژی در مورد چگونگی ایجاد محتوای عالی و بهینه سازی آن برای موتورهای جستجو (SEO) است تا بتوان آن را به راحتی پیدا کرد.
3. با مشتری شریک شوید که مایل است محصولات شما را با ایجاد یک مطالعه موردی یا اینفوگرافیک بشارت دهد. از آنجایی که مشتریان جدید شرکت شما را ارزیابی می کنند، می تواند اثبات اجتماعی قدرتمندی باشد.
4. یک صفحه فرود ساده با فرم جذب سرنخ بسازید که در آن می توانید به شما در شروع توسعه برند و ایجاد ترافیک کمک کنید. معمولاً شرکتهای B2B از این رویکرد استفاده میکنند.
یک پلتفرم اصلی تجزیه و تحلیل (مانند Google Analytics 4 که رایگان است) می تواند به شما کمک کند تا نحوه پیگیری تلاش های بازاریابی خود را برای رسیدن به هدف اولیه خود اندازه گیری کنید.
هنگامی که آماده شروع بازاریابی آنلاین هستید، حضور اعضای تیم و تیم مدیریت بازاریابی و پیگیری همه کارها می تواند دردسرساز باشد. استفاده از یک پلتفرم بازاریابی محتوا (رایگان) را برای پیگیری تمام وظایف و کمک به انتشار برخی از محتوای مورد نیاز در نظر بگیرید.
چگونه با تجزیه و تحلیل وب شروع کنیم؟
هر طرح بازاریابی دیجیتال خوب فقط با ترسیم اهداف شروع نمی شود، بلکه راهی برای پیگیری پیشرفت به سمت آن اهداف نیز مشخص می کند. مهم است که قبل از شروع به معیارها فکر کنید، زیرا معمولاً نمیتوان دادههای تاریخی را وارد کرد یا به عقب برگشت و رفتار آنلاین را بعد از این واقعیت اندازهگیری کرد.
1. یک طرح اندازه گیری تنظیم کنید. مشخص کنید که یک مشتری (بالقوه) چه اقداماتی را می تواند در وب سایت شما انجام دهد و ترجیحاً آن اقدامات را در طول سفر مشتری ترسیم کنید. اقدامات رایج عبارتند از کلیک کردن بر روی وب سایت شما در صفحه نتایج موتور جستجو یا پر کردن یک فرم.
2. یک ابزار ردیابی وب (رایگان) برای شروع اندازه گیری آن اقدامات تنظیم کنید. که بیش از نیمی از سایت های شناخته شده در حال حاضر از Google Analytics استفاده می کنند، بنابراین ممکن است ابزاری باشد که می خواهید در نظر بگیرید. تنظیم آن آسان است و می تواند به پیگیری معیارهای وب بدون تنظیم زیاد کمک کند.
3. شروع به استفاده از تجزیه و تحلیل وب برای تجزیه و تحلیل رفتار مشتری، انجام تحقیقات بازار و نگاهی به جمعیت شناسی بازدیدکنندگان خود کنید. دادههای وب میتوانند به تصمیمگیریهای بازاریابی هوشمند مانند قیمتگذاری کمک کنند و به برنامهریزی کمپینها برای مخاطبان مناسب کمک کنند.
برای برداشتن این یک قدم جلوتر، تکنیکهایی مانند نظرسنجی، آزمایش کاربر و مکالمات حضوری میتوانند برای درک تجربه کلی کاربر فراتر از ابزارهای استاندارد تجزیه و تحلیل وب استفاده شوند. در حالی که تکنیکهایی مانند شخصیسازی و تقسیمبندی مخاطبان میتوانند دادههای جمعآوریشده را برای صاحبان کسبوکار قابل اجرا کنند.
بهینه سازی بازاریابی آنلاین
از آنجایی که هنگام بازاریابی آنلاین کنترل زیادی بر تجربه دیجیتال دارید، برای بهینهسازی و اندازهگیری عملکرد بهطور منحصربهفردی مناسب است، جایی که آفلاین بسیار دشوارتر است.
معمولاً، کسبوکارها کمپینهای دیجیتالی خود را برای موتورهای جستجو (SEO) با گرفتن دادههای مربوط به بازدیدکنندگان مانند ترافیک جستجو و جمعیتشناسی بهینه میکنند و از آن برای نوشتن محتوای بهتر استفاده میکنند. بهینه سازی برای خواننده، نه فقط برای موتور جستجو، تمرین خوبی است. موتورهای جستجو در تشخیص اینکه بهترین سایتها به سوالات پاسخ میدهند بسیار خوب هستند و برای جلوگیری از جریمههایی مانند رتبه پایینتر نباید آنها را بازی کرد.
بسته به جمعیت شناسی مشتریان، ممکن است تصمیم بگیرید که کسب و کار و محصولات خود را با استفاده از کمپین های رسانه های اجتماعی تبلیغ کنید. در آنجا، تمرکز بر تعامل با مخاطبان و نشان دادن نحوه عملکرد محصولات بسیار مهم است. از آنجایی که سایتهای اجتماعی، خوب، اجتماعی هستند، مکان مناسبی برای درخواست بازخورد از مشتریان یا حتی تشویق آنها برای تایید محصولات شما با نظرات هستند.
همانطور که در حال ایجاد تغییرات برای بهینه سازی کمپین های بازاریابی آنلاین خود هستید، ایده خوبی است که پیگیری کنید که این تغییرات چگونه بر سفر خریدار تأثیر گذاشته است. ابزارهایی مانند تست A/B می توانند به شما کمک کنند این تغییرات را به طور موثرتری اندازه گیری کنید و اطمینان حاصل کنید که چگونه بر رفتار مشتریان شما تأثیر می گذارد.
همچنین ترکیب همه این ایده ها را با بازاریابی آفلاین در نظر بگیرید. در حالی که رفتار مشتری آنلاین میتواند بسیار متفاوت از بازاریابی درونفروشی یا آفلاین باشد، بسیاری از کسبوکارها موفق شدهاند که شکاف بین این دو را پر کند و تبلیغات درون فروشگاهی را به صورت آنلاین و بالعکس پر کند.